Cum să Ai un Somn Odihnitor

Somnul de calitate joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre fizice și mentale. Cu toate acestea, uneori, chiar și cei mai bine intenționați dintre noi facem greșeli care pot afecta negativ calitatea odihnei noastre nocturne.

1. Folosirea Dispozitivelor Electronice înainte de Culcare:

Unul dintre obiceiurile moderne care pot afecta negativ somnul este utilizarea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și computerele, înainte de culcare. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate inhiba producția de melatonină, hormonul responsabil cu inducerea somnului.

Sfaturi:

 • Setează un Orar pentru „Fără Ecrane”: Evită utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare.
 • Folosește Modul Noapte: Dacă este necesar să utilizezi dispozitivele înainte de culcare, activează modul noapte pentru a reduce emisia de lumină albastră.

2. Consumul de Cafea sau Ceai Tardiv în Zi:

Cofeina, găsită în cafea și ceai, este un stimulent care poate perturba somnul. Consumul de băuturi cofeinizate înainte de culcare poate face adormirea mai dificilă și poate afecta calitatea somnului.

Sfaturi:

 • Limitează Consumul de Cofeină După O Anumită Oră: Stabilește un moment al zilei (de exemplu, în jurul orei 15:00) până la care să consumi ultima doză de cofeină.
 • Optează pentru Ceaiuri Fără Cofeină: Dacă îți place să bei ceai seara, alege variante fără cofeină, cum ar fi ceaiul de plante.

3. Activități Fizice Intense înainte de Culcare:

Exercițiile fizice intense înainte de culcare pot crește ritmul cardiac și pot stimula eliberarea de endorfine, ceea ce face adormirea mai dificilă. Este important să îți acorzi suficient timp pentru a te relaxa după activitatea fizică intensă.

Sfaturi:

 • Stabilește un Orar Pentru Exerciții: Planifică exercițiile cel puțin cu 2-3 ore înainte de culcare.
 • Adaugă Tehnici de Relaxare: După exerciții, practică tehnici de relaxare precum yoga sau meditație pentru a-ți liniști mintea și corpul.

4. Program Neregulat de Culcare și Trezire:

Un program neregulat de culcare și trezire poate perturba ritmul circadian natural al corpului, afectând capacitatea de a adormi și de a te trezi în mod corespunzător. Acesta este un factor comun care contribuie la insomnie.

Sfaturi:

 • Menține Un Program Constant: Stabilește un program de somn regulat, încercând să te culci și să te trezești în aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend.
 • Evită Somnul Târziu în Zilele Libere: În ciuda tentației de a dormi mai mult în weekend, încearcă să menții un program similar de culcare și trezire.

5. Consumul de Alcool în Exces:

Deși un pahar de vin sau o băutură alcoolică poate avea un efect relaxant inițial, consumul excesiv de alcool poate perturba ciclul de somn, ducând la somn superficial și frecvente treziri în timpul nopții.

Sfaturi:

 • Limitează Consumul de Alcool: Dacă bei alcool, fă-o cu moderație și încearcă să eviți consumul cu câteva ore înainte de culcare.
 • Alternează cu Apă: Consumă apă între băuturile alcoolice pentru a preveni deshidratarea și a reduce impactul negativ asupra somnului.

6. Iluminare Insuficientă sau Excesivă în Dormitor:

Iluminarea necorespunzătoare în dormitor poate afecta ritmul circadian și poate face dificilă menținerea unui somn profund. Atât iluminarea insuficientă, cât și cea excesivă, pot influența negativ calitatea somnului.

Sfaturi:

 • Optează pentru O Iluminare Blândă: Folosește surse de lumină cu intensitate reglabilă și evită luminile prea strălucitoare înainte de culcare.
 • Folosește Perdele Opace: Investește în perdele opace pentru a bloca lumina ambientală și pentru a crea un mediu mai întunecat în dormitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *