Mustăţi dincolo de masca de fier

Dacă aş vedea ce se află în spatele ironiilor, grimaselor, invidiei, rânjetelor, prefăcătoriei, aroganţei, indiferenţei, răcelii celor din jur aş fi probabil plăcut surprinsă. Mereu am avut senzaţia că oamenii care vor să pară duri sunt de fapt sensibili şi folosesc măşti de culori opuse celor fireşti.

S-a întâmplat de mai multe ori să aflu realitatea din spatele aparenţelor şi să nu mă sperie: păpuşarii din spatele spectacolului să fie nişte motănei simpatici şi nu lei fioroşi. Mă întreb totuşi de ce această risipă de energie pentru a confecţiona mereu o aparenţă?

Vrem să părem puternici, siguri pe sine. Să fie aceasta singura modalitate de reuşită a oamenilor sau au fost cândva dezamăgiţi de cineva/ceva iar acum reacţionează aşa pentru a evita posibilele decepţii?

Mediul social ne determină să alegem un comportament de învingător pentru că cei care trăiesc în jurul nostru trebuie să creadă în ceea ce propunem şi urăsc oamenii slabi. Când ai un colac de salvare în primul rând ţi-l arunci ţie, indiferent că el stă sub forma unei durităţi de faţadă sau a unei politeţi reci.

Cu toţii suntem slabi dar nimănui nu-i place s-o arate. Ne ferim să ne arătăm sentimentele, eşecurile sau decepţiile, ne ascundem identitatea, nu spunem până la capăt ce gândim cu adevărat, etc. totul pentru a conserva masca de fier.

Dacă reuşeşti să treci aceste încercări poţi să te numeri printre cei care au câştigat războiul, nu doar o bătălie. Cei care nu obosesc, nu renunţă la luptă şi îşi păstrează zâmbetul viu ştiu despre ce vorbesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *