Răspuns de biciclist

Paradoxal, cultura colectivă nu este caracteristică popoarelor ieşite recent din comunism. În comunism toate bunurile aparțin societății și toți membrii acesteia se bucură de același statut social și economic. În sinea mea credeam că indivizii formaţi într-o societate egalitaristă, în care nu există proprietate privată și nici clase sociale, au cultura colectivă în sânge, by default. Nu e aşa!

Acum câţiva ani am fost în Olanda la nişte cursuri de perfecţionare. Unul dintre colegii mei olandezi, în fiecare dimineaţă, mă ducea de la hotel la firmă cu maşina. Era toamnă şi era frig altfel sunt sigur că îmi propunea varianta cu bicicleta. Deoarece pleca cu maşina la aceeaşi ora ca în zilele când folosea bicicleta, ajungeam foarte repede. În fiecare zi el parca maşina departe de intrare. În primele zile mi-a fost jenă să întreb dar până la urmă, curiozitatea a învins:

– Am văzut că parcarea este aproape goala când ajungem şi totuşi tu parchezi la distanţă de intrare…

– Noi care ajungem mai devreme avem tot timpul să mergem pâna la Intrare dar cei care ajung mai târziu au toate motivele sa se grabeasca! Ei au mai multă nevoie să găsească locuri de parcare mai aproape de Intrare decat noi! -îmi răspunde el pur şi simplu!

Oare de ce sunt greu de văzut lucrurile evidente?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *