Responsabilităţi de mâna a doua

Care-i diferenţa între animalele sălbatice şi cele domestice? Păi, cele domestice sunt pe cont propriu, se descurcă d.p.d.v. economic. Chiar dacă legile naturii par mai aspre, chiar dacă peştele cel mare îl înghite pe cel mic. Nu te pui cu lanţurile trofice.

Ce facem cu animalele care depind de oameni, ce facem cu câinii-afiş de pe autostrăzi, cu pisicile pe care locuitorii de la bloc le hrănesc de la balcon atunci când îşi aduc aminte? Indiferent că-i vrem sau nu, trăiesc printre şi pe lângă noi.

Animalele de rasă, în comparaţie cu maidanezii, au parte de multe privilegii doar pentru că sunt de rasă: zgardă cu pietre preţioase, ieşiri la restaurant, coafor, etc. Ce mai, tratamente regale! Vorba lui Seinfeld: dacă un marţian ar privi pe Pământ şi ar vedea cum oamenii adună în pungi de plastic excrementele animalelor pe care le plimbă prin parc, ce-ar spune? Cu siguranţă animalul ăsta deţine supramaţia pe aceste meleaguri!

Sunt convinsă că orice animal ce-ar beneficia de un tratament special poate să arate bine şi să fie isteţ. Cu un şampon bun, o mâncare potrivită şi câteva zile de tratament similar, un maidanez (before and) after ar deruta orice cunoscător în domeniu. Şi dacă nu, omul tot ar întreba, la prima vedere: e de rasă sau e fake?

De ce în ţările dezvoltate există adăposturi pentru animale şi oamenii sunt mai responsabili? Poate pentru că se pricep şi-n alte domenii mai bine. Dar nu vreau să pomenesc de străzi proaste, impozite colosale şi alte incapacităţi temporare (?) de ducere-până-la-bun-sfârşit a proiectelor umanitare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *