Video-sharing e un termen care a devenit cunoscut dupa ce site-ul Youtube s-a lansat si a avut un succes neasteptat. Video-sharing-ul ofera utilizatorilor de internet posibilitatea de a uploada clipuri video pe un site. Acesta va gazdui clipul pe server apoi va oferi fiecarui tip de clip un cod unic care te directioneaza spre vizionarea clipului in cauza. Site-urile de acest tip, sunt numite site-uri de video sharing.
Youtube creste incontinuu ca numar de membri si ca clipuri uploadate. Un procent foarte mic, sub 0.01 % din clipurile uploadate pe Youtube sunt de calitate. Site-ul a venit cu o idee geniala, acesta a creat o comunitate de elita care produce clipuri video pentru entartainment, care sunt accesibile intregii comunitati si celor care sunt in vizita. Veniturile sunt asigurate din publicitate, care este mult mai ieftina decat la televizor. Spre exemplu, antreprenorii din Statele Unite folosesc videosharing-ul ca metoda de promovare a produselor, deoarce cred ca potentialul este asemantor ca a unei campanii de promovare tv, insa cu costuri mai mici. “WallStreet.ro” scrie intr-un articol cu aceasta tema, ca o artista de 29 din Chicago, Valentina Trevino, care nu reusea sa-si vinda tablorile, fiind nevoita sa renunte la a mai picta pentru ca nu ii aducea nici un venit.
Ea a venit cu ideea de a realiza clipuri cu diferite teme pe Youtube, in care de exemplu vorbea despre problema custodiei copilului lui Britney Spears, astfel ea ajungand la 8,2 milioane de vizionari. La sfarsitul clipului a introdus un link catre E-bay, de unde cei interesati puteau sa achizitioneze un tablou creat de dansa. Astfel incat ea a vandut 49 de tablouri, cu valoare intre 500 si 1000 de dolari fiecare. Acum, artista declara ca tablourile ii aduc un venit regulat si nu mai este nevoita sa renunte la pictura.
De ce sunt alese platformele de video-sharing pentru promovarea unor produse sau afaceri? In primul rand datorita costurilor reduse pe care le presupune o astfel de initiativa. Fiecare utilizator poate posta gratuit continut pe un site de video-sharing, in timp ce, pentru a cumpara spatiu de emisie pe un canal TV sau spatiu publicitar pe internet trebuie sa platesti. In plus, mesajul este diferit fata de mesajele publicitare traditionale si poate fi oricat de personal doreste proprietarul, spune David Meerman Scott, autorul cartii „The New Rules of Marketing and PR”.
In Romania primul site de video-sharing a aparut in 2006, creat la initiativa lui Sergiu Biris, cu ajutorul catorva prieteni. Acestia au investit o suma relativ mica, de ordinul miilor de euro. In mai putin de un an, site-ul a fost estimat la o valoare de 100.000 euro. Dupa 1 an si ceva, un francez, Alexis Bonte a cumparat majoritatea actiunilor Trilulilu SA cu 1 milion de euro. Site-ul obtine venituri din campaniile publicitare care incep de la 500 de euro in sus pana la sume mai mari de 10.000 de euro. Doi ani mai tarziu, in 2008, apare 220.ro, un site de videosharing cu o urcare rapida in topuri. Din punctul meu de vedere, observand evolutia celor doua site-uri despre care vorbim, Trilulilu.ro a fost intotdeauna cu un pas inainte fata de 220.ro.
Trilulilu a lansat spre sfarsitul anului 2008 sectiunea de Show-uri, iar in primele lui 2009 220.ro a facut acelasi lucru. In schimb, evolutia calitativa ii revine lui 220 care in opinia mea s-a tinut de treaba mai bine si a investit in utilizatori. Acest lucru il consider esential pentru ca un site de videosharing “traieste” datorita utilizatorului, iar acesta din urma trebuie sa aiba cea mai mare atentie din partea echipei site-ului de videosharing.
De ce videosharing?
Intrebarea asta ne-o adresam atunci cand vrem sa folosim, indiferent de scop, aceasta facilitate oferita de site-urile de specialitate. Fiindca in zilele noastra o masa uriasa folosesc internetul. In Romania, 7 milioane folosesc zilnic internetul, avem 40.000 de bloggeri, oamenii care vor sa faca ceva, si avem doar 2 site-uri de videosharing. Deci, de ce? Este gratuit si iti poate aduce confort psihic si material.